پاپ اسمیر را بیشتر بشناسید
منبع انتشار :
پاپ اسمیر را بیشتر بشناسید
پاپ اسمیر که گاهی اوقات تحت عنوان تست پاپ نیز نامیده میشود، تستی است که لازم است خانمها (بسته به سن) هر چند مدت یک بار انجام دهند. برای انجام تست پاپ، پزشک سلولها را از دهانه رحم (سرویکس) جمعآوری میکند. سرویکس بخش پایینی و باریک رحم است که در بالای مجرای واژن قرار دارد.
هدف از تست پاپ اسمیر تشخیص سرطان دهانه رحم است، اگر این سرطان در مراحل نخست شناسایی شود به راحتی درمان میشود. تست پاپ اسمیر علاوه بر تشخیص سرطان، تغییر شکلهای اندک در سلولهای دهانه رحم را نیز تشخیص میدهد. این تغییر شکلها ممکن است در آینده موجب ایجاد سرطان شوند.
چرا پاپ اسمیر؟
پاپ اسمیر بهترین راه برای تشخیص سرطان دهانه رحم است. در زنان کمتر از ۳۰ سال، بهتر است این تست همراه با تست پاپیلوماویروس (HPV) انجام شود. پاپیلوماویروس جزء عفونتهایی محسوب میشود که از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا میکنند. این ویروس ممکن است در آینده باعث سرطان دهانه رحم شود.
خانمها در چه سنی باید پاپ اسمیر انجام دهند؟
برای تعیین زمان اولین تست پاپ اسمیر و فاصلههای زمانی بین هر تست با تست قبلی بهتر است با پزشک مشورت کنید. به طور کلی میتوان گفت تست پاپ اسمیر از سن ۲۱ سالگی باید انجام شود (در صورتی که شخص در این سن رابطه جنسی داشته باشد) و هر ۲ یا ۳ سال یک بار نیز این تست تکرار شود. میتوان پاپ اسمیر را هر ۵ سال یک بار نیز انجام داد، البته به شرطی که این تست همزمان با تست HPV انجام شود. اگر بهخاطر وجود بعضی شرایط، احتمال ایجاد سرطان دهانه رحم در شما بیشتر باشد، پزشک فاصلههای زمانی کوتاهتری را به شما پیشنهاد میکند. این شرایط شامل موارد زیر هستند:
- تشخیص سلولهای سرطانی یا سلولهای تغییر شکل داده مستعد سرطان در تستهای قبلی
- قرار گرفتن در معرض ماده DES قبل از تولد (نوعی داروی هورمونی که سالها قبل برای جلوگیری از سقط جنین تجویز میشد)
- داشتن HIV
- افرادی که سیستم ایمنیشان در اثر پیوند عضو، شیمیدرمانی یا مصرف طولانیمدت کورتیکواستروئیدها ضعیف شده باشد.
کسانی که دیگر به تست پاپ اسمیر نیاز ندارند
در مورد اینکه چه زمانی میتوانید انجام تست پاپ اسمیر را پایان دهید با پزشک مشورت کنید. در بعضی شرایط مانند شرایط زیر دیگر نیاز به تست پاپ اسمیر ندارید:
بعد از جراحی هیسترکتومی کامل (یعنی برداشتن رحم بهطور کامل) در مورد لزوم انجام پاپ اسمیر با پزشک مشورت کنید. اگر هیسترکتومی به هر دلیل به غیر از سرطان انجام شده باشد (مانند فیبرویید رحم) به احتمال زیاد دیگر نیاز به پاپ اسمیر ندارید. اما اگر هیسترکتومی بهخاطر سرطان سرویکس انجام شده باشد، پزشک به شما پیشنهاد میکند که تست پاپ اسمیر را ادامه دهید.
- بعد از هیسترکتومی کامل
- در سنین بالا:
- سازمانهای مختلف پزشکی در دنیا در مورد اینکه خانمهای بالاتر از ۶۵ سال میتوانند به انجام پاپ اسمیر پایان دهند، اتفاق نظر دارند. البته این در صورتی است که نتایج تستهای قبلی پاپ اسمیر نرمال باشد. البته برای تصمیمگیری بهتر است با پزشک مشورت کنید، زیرا در بعضی از شرایط مانند داشتن روابط جنسی خطرناک بهتر است شخص برای اطمینان خاطر تست پاپ اسمیر را ادامه دهد.
آیا پاپ اسمیر نتایج منفی کاذب هم دارد؟
بله، اما این نتایج ناشی از اشتباه پزشک یا آزمایشگاه نیست. به دلایل زیر ممکن است تست پاپ اسمیر یک پاسخ مثبت را منفی نشان دهد:
- کافی نبودن سلولهای برداشته شده
- کم بودن تعداد سلولهای غیرطبیعی
- سلولهای خونی، سلولهای غیرطبیعی را از بین برده باشند و این سلولها در آزمایش مشاهده نشوند.
اگر این شرایط باعث شود نتیجه مثبت شما منفی گزارش شود، باز هم جای نگرانی نیست. زیرا سرطان دهانه رحم بسیار کند رشد است و سالها طول میکشد که سرطان گسترش پیدا کند. تست بعدی به احتمال زیاد نتیجه واقعی را نشان خواهد داد.
مطالب بیشتر در کانال و اینستاگرام گروه پاتوبیولوژی آج